Fermenterede grøntsager

Forberedelsestid: 15 minutter

Tilberedningstid: 5760 minutter

Portioner: 1

Grøntsager nedbrydes helt naturligt og komplet ukontrolabelt i køleskabet for mig nogle gange. De gemmer sig på den nederste hylde og flyder langsomt ud til en mørkegrøn pøl, mens jeg render rundt og spiser kager. Det er træls.

Nu har jeg så besluttet, at det skal de holde op med. Så nu nedbryder jeg dem under kontrol i glas med saltvand i.

Ud over fordelen med et klart mere præsentabelt køleskab, så opnår jeg også:

  • grøntsager, der er snittet og klar til indtagelse. Sund fastfood om man vil.
  • mad med færre kulhydrater. Fermenteringen går ud på at skabe et miljø, der fremmer tilblivelsen af mikrober, der omdanner kulhydrater til CO2 (ja … undskyld, klima)
  • mindre madspild (venner igen?)

Det skal du bruge:

vand
salt
grøntsager, der egner sig til at fermentere - fx. agurker

Sådan gør du:

Skær dine grøntsager i fine dekorative stykker.

Stil et patentglas på en vægt og nulstil den.

Læg grøntsagerne i glasset og fyld næsten op til kanten med vand.

Tag den samlede vægt af vand og grøntsager og gang med 0,025 - resultatet er mængden af salt du skal bruge. Husk det.

Hæld vandet over i en anden beholder. Tilsæt saltet heri og opløs det inden du hælder det tilbage over grøntsagerne.

Læg et stykke husholdningsfilm over låget og tryk det ned over vandet, så der ikke er luftbobler tilbage i glasset. Læg låget løst ovenpå.

Lad det fermentere i fire dage. Eller mere.

Fermenterede grøntsager

Næringsindhold pr. 100g:

10 kcal

0 g. kulh.*

0 g. protein

0 g. fedt

0 g. kostfibre

Just for the record: Når der indgår en sødemiddel af polyoler i opskriften, er de ikke her medtaget som en kulhydrat. På sødemidlets emballage betragtes det som en kulhydrat.