Madpyramide på Keto

Brugsens gamle madpyramide er sådan et godt redskab til opdeling af, hvilke fødevarer man skal indtage for at få en sund og varieret diæt. På keto må man dog lige lave lidt modifikationer. Eller ok … ret mange faktisk.

5 % Kulhydrater
Øverst har vi kulhydraterne. Lidt skal man have – men helst fra grøntsager. Gode forslag til kulhydraterkilder er: blomkål, broccoli, agurk, tomat, spinat, salat, asparges, selleri, zucchini, aubergine, peberfrugter, champignon osv.

25 % Protein
Midt i har vi proteinerne, som primært kommer fra kød, nødder og æg. Fisk er også godt.

70 % Fedt
Nederst har vi det, som vi skal leve af. Fedt. Det kan være fra nødder, avocado, fisk og lignende. Olier er også godt – især olivenolie og kokosolie er godt og let tilgængeligt.

Fødevarerne overlapper hinanden, fordi fx. æg indeholder alle tre typer. Du kan se hvor mange kalorier, kulhydrater mm. der er i hver enkelt fødevare på Fødevareinstituttets offentlige fødevaredatabase.

Y-tallerkenen

Fødevarestyrelsen bruger en anden metode til at vejlede om kostens fordeling på tallerkenen – Y-tallerkenen eller tallerken-modellen. Det officielle råd er, at man forestiller sig et Y på sin tallerken. Y’et opdeler tallerkenen i tre rum – et lille og to store. De to store fyldes så med henholdsvis brød, kartofler, ris eller pasta i den ene og nogle grøntsager og frugter i den anden. Den lille del fyldes med kød, fjerkræ, fisk, æg, ost og sovs.

På Keto vil vi det typisk gerne lidt anderledes. Faktisk vil mit bud være, at man fylder halvdelen af tallerkenen med grøntsager, 1/4 af tallerkenen med kød og den sidste kvarte med sovs eller dressing. Kartoflerne og frugten smider du ud til hønsene…. (ja, hvis du ikke har høns, så lad være med at købe kartoflerne jo).

Sødemidler

Sødemidler

Ja, sukker er nok det eneste alle kan blive enige om sundhedsmæssigt er en super dårlig ide. Fødevarestyrelsen, tandlæger, keto-konvertitter. Alle. Så istedet bruger vi sødemidler. Her er en liste over dem, som man kan indtage uden ballade med sin keto-diæt....

Fastfood

Fastfood

Ja, nu er det jo en hjemmeside med opskrifter. En lang øvelse i at lave god mad. Men det kræver jo trods alt altid en vis portion forberedelse. Og nogle gange glemmer man jo bare det. Det er det, vi skal tale om nu. I supermarkedet Du er sulten. Du står i et...