Kransekage

Forberedelsestid: 120 minutter

Tilberedningstid: 15 minutter

Portioner: 12

Den bliver altså ikke så flot som dem, man køber i butikkerne. Men man får en masse ros for den alligevel. Og det er nok også derfor jeg bliver ved med at lave den selv. Jeg er en sucker for ros!

Anyway, så er der nu alligevel andre gode grunde til at lave den selv:

  • det er billigere. Selv med den ret så dyre sukkererstatning – erythritol – var kiloprisen under det halve af den butikskøbte kage.
  • det er overraskende nemt at få et anstændigt resultat (men svært, hvis du skal vinde en bagedyst, tænker jeg)
  • og naturligvis: man får kage med færre kulhydrater i!

Husk vægt og målebånd, når du laver ringene – det gør det hele lidt lettere.

Det skal du bruge:

350 g mandler
150 ml vand
250 g erythritol
2 æggehvider
1 tsk. karamelessens
1 tsk. mandelessens
1 tsk. vanilleessens
æggehvide og flor-erythritol til glasur

Sådan gør du:

Skold mandlerne og smut dem.

Varm mandlerne i ovnen ved 200 grader varmluft i 10 minutter - de skal være lidt gyldne.

Opløs 125 g erythritol i 150 ml vand i en gryde over lav varme.

Blend de let afkølede mandler i en foodprocessor eller lignende til du opnår en mel-agtig konsistens. Tilsæt erythritol/vand-opløsningen i mandelmelet - enten under omrøring eller efterfulgt af omrøring. Nu har du marcipan. Tilsæt yderligere 125 g erythritol, 2 æggehvider og essenserne og blend lidt mere, til det hele samler sig. Nu er massen blevet til kransekagedej.

Tænd ovnen på 200 grader traditionel (ikke varmluft). Nu skal dejen formes til ringe. Det er en god ide at måle dejen ud: Min øverste ring vejede 40 g, den næste 50 g, så 60 g osv. På samme måde rullede jeg dem ud i længder efter en lineal - den første 13 cm, så 15 cm, så 17 cm osv. Jeg havde lidt i rest, som blev lavet til en spids til toppen og et par små bolde som smagsprøver.

Bag midt i ovnen i 20 minutter - jeg vendte pladen godt halvvejs, da de inderste ringe fik mere varme end de yderste. Hold lidt øje med dit bagværk og tag dem ud når de er meget gyldne. Når ringene er kølet ned kan du pynte dem med glasur og stable tårnet. Lim lagene sammen med glasur. Pynt med nytårs-gejl og halløj!

Kransekage

Næringsindhold pr. 100g:

273 kcal

4 g. kulh.*

11 g. protein

23 g. fedt

3 g. kostfibre

Just for the record: Når der indgår en sødemiddel af polyoler i opskriften, er de ikke her medtaget som en kulhydrat. På sødemidlets emballage betragtes det som en kulhydrat.