Porresuppe m. herb de provence

Forberedelsestid: 15 minutter

Tilberedningstid: 60 minutter

Portioner: 2

Porrer er bare så undervurderede. De bliver bløde, smagfulde og cremede, når man varmer dem. Totalt yndlingsgrøntsag. Her er de krydrede med herb de provence – en fransk krydderiblanding med timian, rosmarin (mmmm), oregano, merian og sar. På danske butikkers krydderihylder finder jeg kun blandinger uden lavendel – så den tilsætter jeg selv lidt af med en essentiel olie – men det kan også gøres uden.

Porrer er ofte fyldt med masser af sand – der er virkelig tale om grus i maskineriet, når man ikke får renset porrerne godt nok. Mange skyller porrerne først, men jeg foretrækker at skære dem i mundrette bidder (alt andet er selvmål – det er ikke til at tygge de store trevlede stykker) og lade dem skylle i en stor skål med vand, hvor sandet kan bundfældes. Så samler jeg porrerne op med en si eller en hulske bagefter.

Mens porrerne ligger og bader, så kan man sautere løgene. Eller … jeg ved faktisk ikke helt om det hedder sautere, når man ikke kaster rundt med dem. Faktisk skal løgene bare simre i kokosolie. Først bliver de glas-agtige, sådan lidt gennemsigtige. Hvis man har tiden og tålmodigheden, kan man simre så længe at de karamelliseres. Det er en lækker luksus.

Det skal du bruge:

50 g kokosolie
2 løg (ca. 150 g)
2 tsk herb de provence

3 porrer (ca. 200 g)
1 ds. kokosmælk (400 ml)
Kyllingefond, 1 terning
1 tsk salt
Et par dråber essentiel lavendelolie (kan udelades)

hakkede mandler

Sådan gør du:

Snit et par løg og sauter dem sammen med krydderierne - herb de provence - i en gryde over lav varme i kokosolie. Des længere du orker, des bedre bliver det, men 5 minutter er også fint. Løgene skal ikke brankes - bare være klare, eventuelt karameliserede.

Snit porrer i mundrette stykker og læg dem i en stor skål med vand. Der er ofte meget sand i porrer og de skal skylles godt i rigeligt med vand. Ideen er at massere rundt i porrerne øverst i skålen, mens sandet bundfældes. Tag porrerne op af vandet med en si eller hulske uden at rode op i sandet på bundet.

I gryden med løg og kokosolie tilsættes porrer, kokosmælk, kyllingefont og salt. Varm det op til kogepunktet, mens du rører rundt. Skru da ned på middelvarme og lad det simre i 10 minutters tid.

Så er der lidt muligheder: du kan med enorm tålmodighed stavblende suppen til en lækker cremet oplevelse, du kan lade suppen køle en del ned inden du blender den i en foodprocessor (de kan ofte ikke tåle brandvarme væsker) og varmer den op i gryden igen - eller du kan spise suppen, som den er! Uanset kan man pynte med lidt knas af hakkede mandler inden servering.

Porresuppe m. herb de provence

Næringsindhold pr. 100g:

183 kcal

5 g. kulh.*

2 g. protein

19 g. fedt

1 g. kostfibre

Just for the record: Når der indgår en sødemiddel af polyoler i opskriften, er de ikke her medtaget som en kulhydrat. På sødemidlets emballage betragtes det som en kulhydrat.